Продължете към съдържанието

Видео уроци по WordPress за начинаещи

WordPress е една от най-големите платформи за създаване на блогове и сайтове. Тя е направена, за да бъде максимално лесна за използване от потребителите. Административния панел е структуриран по такъв начин, че да може свободно и лесно да се използва от хора, които нямат IT или програмни умения.

Също така, поради огромния брой потребители, е наблегнато значително много на сигурността на WordPress. Това превръща платформата в безопасно място за съхраняване на информация и файлове.

WordPress предлага огромен набор от теми, с които да създадете своят сайт. Голямата част от тях са безплатни и могат без проблем да се използват за направата на сайт от непрофесионалисти. Системата позволява да се добавят и платени теми, който имат множество функции и вариации на дизайна.

Благодарение на разширенията и джаджите, сайтовете могат да се надграждат и позволяват по-голяма свобода на структурата на менютата и организиране на информацията в сайта.

Админ панела е интуитивен и може да се управлява лесно. Дори потребител, който не е специалист, може без проблем да създаде приличен уебсайт с интересен дизайн и добре структурирана информация.

В следващите видео уроци ще научите базови неща, с които да създадете своя сайт.
След като вече имате регистрирани домейн и хост, както и инсталиран WordPress, можете да започнете работа по дизайна, структурата и добавянето на информация към вашето виртуално пространство.

Първоначални настройки на сайта ви

Преди за започнете да публикувате статии или информация, трябва да направите някои първоначални настройки на сайта ви. Те са свързани с това да изберете заглавие и подзаглавие, език, часова зона и вариант на това как да се изписва датата на отделните статии. Също така в това меню трябва да добавите и имейла на главния администратор.

Добавяне на нов пост

След като сте добавили първоначалните настройки на сайта ви, можете да започнете да добавяте и информация към него. В следващия видео клип ще научите как да добавяте нов пост. Това става от админ панела и можете да го направите по два начина:

1 . Хоризонталното най-горно меню на панела от бутона +New – Post

2 . Вертикалното ляво меню – бутона Posts – Add New

След като сте отворили прозореца за добавяне на нов пост, можете да напишете някаква информация директно или да копирате и поставите текст от друго място. Най-добре е да поставите тескт, който не е форматиран и да го оформите допълнително. Форматирането включва добавяне на подзаглавия, оформяне на големина на текста, шрифт, междуредие и др. Можете да добавяте изображения, клипове или други медии в поста си.

Когато сте форматирали текста, е добре да го добавите в някоя категория. Това се прави от вертикалното меню в дясно от статията – бутон categories. Заглавното изображение към поста се добавя пак от същото меню – бутон Featured image.

Избор и активиране на тема в WordPress

Изборът и активирането на тема в WordPress може да се направи преди или след като сте добавили няколко поста в сайта си. По-добре е да го направите след като имате съдържание, защото ще видите по-добре как ще изглежда определена тема. Всяка една има специфичен дизайн, цветове и подрежда постовете, менютата и хедъра по определен начин и с определени размери. За това започнете преглеждането и избора на тема след като сте добавили поне два-три поста, за да добиете най-добра представа за това как ще изглежда сайта ви.

Избора на тема е от админ панела – вертикално ляво меню – Appearance – Themes.

След като сте активирали избраната от вас тема, можете да я персонализирате по ваш избор от Appearance – Themes – Customize.

Добавяне на връзки в статията

Добавянето на връзки в статията е много лесно и става само с няколко клика. В следващото видео ще разберете как.

Добавяне на изображения към статиите

Изображенията към статиите са ключови за по-доброто представяне на информацията и на сайта ви. Те се добавят много лесно във всяка статия.
Ако вашият редактор е с блокове, то можете да добавите ново изображение или галерия (няколко изображения) от малкото плюсче за създаване на нов блок и избирате Image. Ако вашият редактор е класически, то добавянето на изображение става от бутона Add media – Image.

Добавяне на категории

Добавянето на категории към сайта ви е много важно условие, за да бъде той организиран и да могат потребителите да се ориентират по-лесно. Категориите групират постовете ви тематично, в зависимост от това какви са основните теми на вашия сайт. Ако той е за здравословен начин на живот, можете да създадете категории – Здравословно хранене, Спорт, Съвети, Диети и др. Така когато публикувате съдържание, ще го добавяте в съответната категория, за да може потребителите да се ориентират по-лесно.

Добавянето и редактирането на категории се прави от Posts – Categories и бутона Add New.

Добавяне на страници и менюта в WordPress

Добавянето на нови страници към сайта ви се прави от бутона Pages – Add New в лявото вертикално меню. Най-често се срещат страниците „Контакти“, където се поставят форми за контакт или се вписват контактите с администраторите на сайта. Също така често срещана страница е „За нас“, където се дава повече информация за създателите на сайта или за самия сайт – за какво е предназначен, кога е създаден и т.н.

Работа с джаджи (widgets)

Джаджите са компонентите на сайта, които помагат той да бъде организиран и потребителите да се ориентират максимално удобно. Работата с тях е много лесна. Те могат да се добавят в лявата или дясна лента на сайта (sidebar) или във footer-а. Има и допълнителни местоположения на джаджите, но това зависи от темата.

Създаване на нов потребител (user) в WordPress

Добавяне на допълнителна защита на сайта ви

Добавяне на форма за контакт

Формата за контакт, която използваме във видео урока, е Contact Form by WPForms. Има и други плъгини с контактни форми, от които можете да изберете.

След като направите тези няколко първоначални настройки на сайта ви, можете да го споделите със света. Той ще изглежда завършен и готов за потребителите и читателите, които ще кликат на него.

Ако нямате регистрирани домейн и хостинг план, както и инсталиран WordPress, можете да прочетете следващата статия, която съдържа видео упътване.

А ако се колебаете какъв домейн и хостинг план да изберете, винаги можете да се свържете с нас!

Все още нямате уебсайт? Направете го сега. Вижте всички наши хостинг плановете и домейн разширения тук -> http://www.terrahost.org/