Продължете към съдържанието

3 стъпки как да си направиш wordpress сайт от нулата

  • от

В тази статия ще разберете как да направите wordpress сайт от нулата и да се възползвате от нашия план за 3 безплатни месеца wordpress хостинг.

В днешно време всеки има нужда от свое пространство в Интернет

Без значение дали искате да пишете статии по важни теми, да поддържате собствен блог или да създадете професионална визитка на своя бизнес, сайтът е необходим. Той е идеалният начин за комуникация с вашите клиенти или аудитория. Освен това, едно късче от виртуалното пространство, ще ви даде възможност да споделите информация, която е близка до вас или вашия бизнес и ви описва най-достоверно.

Благодарение на вашите канали за комуникация аудиторията може да научи повече за вашия бизнес, за целите и мисията му, а това несъмнено ще помогне за изграждане на доверие. Също така е важно и от гледна точна на разпознаваемостта на вашата марка.
В днешно време конкуренцията във всяка една сфера на продажби е жестока, а тези, които печелят, са брандовете, които успяват да достигнат до сърцето на хората. За това е необходимо да подходите по най-добрият начин и да обърнете внимание на каналите за комуникация на бизнеса ви. А каква по-добра и близка връзка с тях от уебсайт, в който споделяте интересна и полезна информация или предлагате на аудиторията директна връзка с вас. Благодарение на възможностите, които предлагат платформите за създаване на блог, можете да пишете на интересни теми, които дават стойност на потребителите в Интернет.

Една от най-използваните платформи за създаване на съдържание, блогове или медии е WordPress

Една от най-използваните платформи за създаване на съдържание, блогове или медии е WordPress. Освен че е изключително лесна за използване, тя е и богата откъм функционалности. В Интернет има много упътвания и видеа, които могат да ви помогнат да управлявате платформата. Дава ви възможност да зададете темата на сайта според вашите предпочитания, можете да настройвате дизайна, цветовете и изгледа му сами, също така създаването и публикуването на статии е удобно от админ панела. За да го достигнете обаче, трябва първо да имате хостинг и домейн, с които да създадете вашия сайт. Ако си мислите, че това е трудна задача и не можете да се справите сами – не е така. Регистрацията на домейн и хостинг план е много лесна, става бързо и не се изискват специални IT умения.

Първата стъпка е да се решите и да се захванете с нещата сериозно

Инвестирайки в уебсайт, инвестирате в бизнеса или в себе си. Това, както всяко нещо, иска малко време и усилия.

След като вече сте сигурни, че ще започнете да работите по създаването на свое уеб пространство, трябва да изберете име на сайта си. То може да е свързано с вас или вашия бизнес. Добре е да подготвите няколко варианта за всеки случай, защото не винаги домейна, който първоначално сте избрали, е свободен. Може би се занимавате с handmade неща, например декорации, можете да изберете нещо като kalinashandmade.com или tvorchestvotonakali.com. Ако бизнеса ви вече си има име, можете да сложите него – mebelimitev.com  или detelinastyle-bg.com; detelinastyle.eu. Предлагате консултации или услуги? Не е лоша идея да използвате вашето собствено име за домейн – kalinparvanov.com; ivanivanov.com.

Какъв домейн да изберете

Препоръчително е да използвате разширение на домейна според целта на сайта. Ето някои примери –  ако сайта е на община Павликени може да е pavlikeni.town или plovdiv.city. Модна къща “Лидия” може да бъде  lidia.style. Aко е сайт на кафене “Иванка” – домейна може да бъде ivanka.cafe. Сайт на агенция за недвижими имоти “Павлови” може да бъде pavlovi.estate или pavlovi.agency. Ако бизнеса ви е такси в Созопол, защо рекламния ви сайт да не е sozopol.taxi? Предлагаме над 400 подобни домейн разширения от които да избирате. Не забравяйте, че домейна е и разширението за имейл адреса ви – например petar.ivanov@sozopol.taxi. За това е добра идея да обмислите добре как ще се казва уебсайтът ви.

Следващата стъпка към вашият уебсайт е хостинг план

След като вече сте избрали домейн имена, трябва да изберете фирма, която предлага домейн и хостинг. Разглеждайте хостинга като Интернет хотел за вашия уеб сайт. Мястото където ще настаните сайта си и ще бъде достъпен 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата.  Обръщайте внимание на поддръжката, винаги трябва да има ясни и достъпни начини за връзка със специалистите, които предлагат услугите. Така ще можете да получите помощ при затруднения или казуси, а това е от изключително значение, когато създавате нов сайт.

Не по-малко важно е и да има възможност ресурсите за хостинга ви да могат да растат заедно с растежа на сайта ви, без това да се отразява драстично на разходите. Може да срещнете доставчици, които ви убеждават, че имейла не е част от Интернет хостинга и имейл в google ви е напълно достатъчен. Това не е така, за това винаги проверявайте дали фирмата за хостинги предлага възможност за създаване на имейл акаунти и колко на брой са те. За по-големи фирми, които имат повече отдели и голяма администрация, е добре да плана да има повече от 5 имейл акаунта.

Както стана ясно по-горе, WordPress е идеален вариант за създаване на информационен сайт, блог или представяне на услугите или продуктите ви (тип визитка). Ако в последствие искате да добавите магазин към него, това може също да се осъществи.

В следващите няколко видеа ви показваме как да създадете уебсайт, който е с автоматично инсталиран WordPress. В края на процеса ще получите достъп до админ панела на вашият нов wordpress сайт и  ще можете да започнете да го използвате веднага.

В Terrahost предлагаме план с 3 месеца безплатен wordpress хостинг. Така можете да заплатите само домейна си ( цените варират от около 18 лв. за година за разширение .com) и да изберете wordpress хостинг план за 3 месеца.

Ето и нашия видео-наръчник за това как да регистрирате wordpress сайт от нулата в 3 стъпки

1 . За да можете да си регистрирате домейн, хост или и двете, трябва да имате регистрация в сайта на www.terrahost.org Тя се прави много бързо и лесно. В менюто горе в дясно ще намерите бутон „регистрация“. След като го натиснете трябва да въведете вашите данни (като име и username), а след това да въведете парола по ваш избор. За допълнителна сигурност на акаунта и паролата ви, системата изисква да въведете и таен въпрос и таен отговор. Те могат да са всичко, което искате. Изберете такива въпрос и отговор, които са лесни за запомняне на вас самите.

2 . Втората стъпка към създаване на вашият сайт е да регистрирате домейн. В статията по-горе дадохме някои насоки, за това какво име на сайта и какво разширение може да изберете.
Във видеоклипа сме дали пример с регистрация на сайт с домейн разширение .com , но вие можете да изберете всяко едно от листата.

3 . Ако сте направили предните две стъпки, то вие вече почти имате свой собствен сайт. Остана само да регистрирате и хостинг план, за да бъде процеса завършен.
Във видеото ви показваме как да направите регистрация на нашия хостинг план с автоматично инсталиран WordPress. Той е с 3 безплатни месеца.

Това са 3-те стъпки за създаване на wordpress сайт от нулата. Ако сте ги изпълнили – поздравления, вече имате уебсайт!  Можете да го достъпите както от имейла си, така и от www.imetonavashiqtsait.com/wp-admin. Там трябва да въведете username-а и паролата, която сте избрали за вход в админ панела на сайта.